Jídelna

Jídelníček na tento týden je zde:  Jídelní lístek

Školní jídelna při MŠ Mukařov poskytuje školní stravování.

Vedoucí jídelny - Ing. Věra Müllerová:

731 166 968 jidelna@msmukarov.cz

MŠ I - Přípravu stravy zajišťuje vlastní provoz školní jídelny

MŠ II - Přípravu stravy zajišťuje firma J+J

  • podávání svačin: 8.45 - 9.15(dle individuální potřeby dětí, v závislosti na druhu potravin)
  • vydávání obědů: v rozmezí 11.50 - 12.30
  • podávání odpolední svačiny: 14.30- 14.45

Svačiny se podávají (podle druhu potravin) samoobslužně i servírovaně.
Mezi jednotlivými jídly je zachován časový odstup 3 hodiny.
Pitný režim: zajištěn v průběhu celého dne a k dispozici je neustále stolní voda o pokojové teplotě.
Druhy nápojů: voda se sirupem, různé druhy čajů, multivitaminové, mléko a mléčné nápoje.
Použité nádobí se odkládá na umytí a je vždy nahrazeno čistým.

Životospráva je inspirována programem Zdravá abeceda, jež se zaměřuje na zdravý životní styl v mateřských školách.
Dětem je v mateřské škole podávána strava připravovaná ve vlastní školní kuchyni a od firmy J+J podle příslušných norem - spotřební koš, jež zaručuje dětem předepsané a vyvážené množství jednotlivých potravin. Při přípravě stravy jsou preferovány čerstvé potraviny, vedoucí zaměstnanci se při skladbě jídelníčku snaží vyhýbat všem polotovarům a instantním náhražkám, stejně tak potravinám na vrcholku výživové pyramidy.
Mezi podáváním jednotlivých jídel jsou dodržovány předepsané intervaly.
Jídlo je dětem podáváno ve třídách.

Zaměstnanci školy dbají, aby si děti zvykly na pestrou stravu, proto motivují děti k tomu, aby jídlo, které neznají alespoň ochutnaly. Děti nejsou k dojídání jídla nuceny.

Použité nádobí se odkládá na umytí a je vždy nahrazeno čistým.

Finanční normativ na celodenní stravné platné od 1. 9. 2021

Položka strávníci do 6 let strávníci nad 6 let

Přesnídávka 10,- Kč 10,- Kč

Oběd 25,- Kč 30,- Kč

Svačina 10,- Kč 11,- Kč

Nápoje 4,- Kč 4,-Kč

Celkem 49,- Kč 55,- Kč

Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni dle vyhlášky č.107/2005 Sb.

o školním stravování ve znění pozdějších předpisů.

Stravné se hradí zálohově ve výši 1000,- Kč.

Vyúčtování se provádí 2x ročně, vždy za ukončené pololetí.

Řádně odhlášené dny budou odečteny.

VÝŽIVOVÁ PYRAMIDA ŘÍKÁ, CO JÍST

1. PATRO - OBILOVINY, TĚSTOVINY, PEČIVO, RÝŽE

Tato skupina by měla v našem jídelníčku představovat nejvíce porcí. Při výběru pečiva dáváme přednost tmavému celozrnnému před bílým pečivem nebo moučnými výrobky s vyšším obsahem cukru.

Dítě: 3-4 porce denně

2. PATRO - ZELENINA A BRAMBORY

Energetická hodnota zeleniny je malá, protože obsahuje především vodu, malé množství bílkovin a cukru. Zelenina je zdrojem vlákniny a vitaminů, především vitamínu C, beta-karotenu, kyseliny listové a minerálních látek (draslík, hořčík a fosfor). Vláknina obsažená v zelenině prospívá střevům a má preventivní účinky proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Pokud to jde, snažíme se zeleninu konzumovat v syrovém stavu.

Dítě: 3-4 porce denně

3. PATRO - OVOCE

Ovoce obohacuje náš organismus o vitamin C, beta-karoten, draslík, pektiny, vlákninu. Podobně jako u zeleniny preferujeme ovoce v syrovém stavu. Při tepelné úpravě se výrazně snižuje množství vitaminů v ovoci, navíc při kompotování a výrobě marmelád a džemů přidáváme k ovoci i cukr a konzervační látky.

Dítě: 2 porce denně

4. PATRO - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Nezbytný zdroj vápníku a bílkovin. Lépe stravitelné jsou zakysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry nebo acidofilní mléko. Nízkotučné mléčné výrobky obsahují malé množství vitaminů rozpustných v tucích A,D,E, K.

Dítě: 1-3 porce denně

5. PATRO - PŘEVÁŽNĚ ŽIVOČIŠNÉ BÍLKOVINY A TUKY (MASO, DRŮBEŽ, RYBY, VEJCE, LUŠTĚNINY)

Zásobárna plnohodnotných bílkovin, tuků, vitamínů (především vitaminu B12) a železa. Mořské ryby jsou významným zdrojem jódu, který je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy. Luštěniny jsou zdrojem bílkovin, ne však plnohodnotných. Uzeniny, paštiky, salámy, párky nejsou vhodnou stravou, protože obsahují velké množství tuků a solí. Vejce se doporučuje konzumovat raději méně často (zhruba třikrát týdně).

Dítě: 1-1,5 porce denně

6. PATRO - ŽIVOČIŠNÉ TUKY (MÁSLO, SÁDLO) A VOLNÝ CUKR

Špička pyramidy neboli vrcholek ledovce. Tyto potraviny by se na našem jídelníčku měly objevovat ze všech potravin, co se týče jejich množství i četnosti co nejméně.


• Naše společnost provozuje školní stravování již od roku 1999. V současné době ve čtyřech školních jídelnách v Říčanech a v Praze. Jsme tuzemská společnost bez účasti zahraničního kapitálu.

• Vaříme vždy tak, aby pokrmy vyhovovaly potřebám Vašich dětí a to po stránce výživových norem, chuťových vlastností, velikosti porcí pro jednotlivé věkové kategorie, z hlediska hygienických požadavků a v neposlední řadě i pestrosti a bohatosti jídelního lístku.

• Do jídelního lístku stále častěji zařazujeme pokrmy odpovídající požadavkům racionální výživy. Jídelní lístek a celková skladba menu je sestavována tak, aby se žádný z nabízených pokrmů neopakoval v průběhu jednoho kalendářního měsíce.

• K přípravě pokrmů používáme prvotřídní denně čerstvé suroviny. Vybíráme si ty nejlepší pokud možno tuzemské dodavatele. Dbáme na to, aby suroviny nebyly chemicky konzervované, barvené a geneticky modifikované. Používáme minimum polotovarů, pokrmy vaříme bez použití chemicky konzervovaných, barvených, a stabilizovaných koncentrátů pro přípravu omáček, šťáv a polévek.

• Naši kuchaři vynakládají maximální úsilí aby připravovaná strava dětem i dospělým chutnala a zároveň se vtěsnali do limitu hubeného státního normativu na cenu potravinové normy jedné porce.

Bližší informace naleznete na webových stránkách firmy J+J.